tisdag 28 oktober 2008

Kvotering är bara ett paradmål för politiker

Läste bl.a. SvD's Ledarblogg idag där Sanna Rayman som vanligt har ett bra inlägg http://blogg.svd.se/ledarbloggen. I dagens inlägg handlade det om kvotering och Sanna bl.a. hänvisade till Expressens artikel Kvotering fungerar - se bara på Norge http://www.expressen.se/debatt/1.1346800/kvotering-fungerar-se-bara-pa-norge.

Själv blir jag bara trött på Rödstrumpor som Claes Borgström. På vilket sätt blir vi mer jämställda om vi har jämn fördelning mellan könen i en bolagsstyrelse? Vad blir nästa behjärtansvärda mål att rent statistiskt uppfylla 50/50 kvoten, blir det måhända bilmekar eller brandmän?
Kvotering är fel metod och statistik är knappast rätt mått. När vi har blivit av med Köttberget (40-talisterna) och deras fördomar kommer vi att ta ett viktigt steg framåt. När t.ex. mina döttrar blir VD, bilmek eller brandman/brandkvinna utan att någon höjer på ögonbrynet har vi nått en bra bit. Jämställdheten sitter i hjärtat och inte i statistiken.

Varför har t.ex. Frankrike ett större antal kvinnliga VD'ar utan kvotering? Kanske vi har något att lära av andra. Förlåt tänkte inte på att vi lever i Sverige där vi alla är politiskt korrekta.

Inga kommentarer: